2021-09-24 08:00:16• hírek • Bede Emőke

EduSakk – újabb projekt a szatmárzsadányi gyerekek támogatására

Hatvan – köztük negyven hátrányos helyzetű – Szatmár, Vaslui és Iasi megyei gyermek és fiatal fog részt venni abban az innovatív programban, mely a sakkfelkészítések és -versenyek izgalmát személyiségfejlesztő tevékenységekkel hozza össze, ezzel ösztönözve a résztvevőket a tanulásra és a nap mint nap tapasztalt akadályok legyőzésére – tájékoztatta híroldalunkat a Stea Egyesület.

A szatmári egyesület a Huși-i Gambit Sportklub Egyesülettel együttműködve 2021. szeptember 15. és 2022. március 15. között ülteti gyakorlatba az „EduSakk – empowerment és sakk általi inklúzió” nevű projektjét. A kezdeményezés alapgondolataként az a tény szolgál, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek és a szerencsésebb társaik fejlődési lehetőségei között óriási szakadék fedezhető vel. A nehéz anyagi helyzet okozta problémák mellett különösen nagy gondot jelent az is, hogy nincs, aki támogatná ezeket a gyerekeket abban, hogy saját képességeiket felfedezzék s ezek révén jobb jövőt építsenek maguknak. Azokban a közösségekben, amelyekben ezek a fiatalok élnek, senki sem hisz abban igazán, hogy tanulás révén ki lehet törni a szegénységből, épp ezért nem is kezelik kellő odafigyeléssel az oktatásban való részvételt. A társadalom marginalizált közösségeiben élő gyerekek és jobb sorsú társaik iskolai eredményei között mély diszkrepancia jelentkezik, melynek okán előbbiek jövőképe perspektívák nélkülivé válik, s nagy részük már a 8. osztály elvégzése után kilép az oktatás rendszerből.


A Stea Egyesület által elindított projekt célja a szatmárzsadányi, kiszolgáltatott helyzetben élő közösség gyermekeinek szociális inklúziója egy olyan innovatív program lévén, mely a sakkot használja eszközként arra, hogy a fiatalok fejleszthessék kognitív és emocionális képességeiket. Az előttünk álló hat hónapban Szatmár, Vaslui és Iasi megyékből összesen 60 gyermek vesz majd részt heti szintű sakkoktatásban és nem formális módszereket alkalmazó személyiségfejlesztő tevékenységekben. Ez idő alatt két verseny és egy sakktábor is vár majd a fiatalokra, ezzel adva nekik lehetőséget arra, hogy mindazt, amit az említett foglalkozásokon elsajátítottak, a gyakorlatban is próbára tehessék. A projekt végére összeálló metodológiát pedig az egyesület majd készségesen továbbadja bárkinek, aki más régiókban is megvalósítaná azt.


„Figyelembe véve mindazokat a nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük, a gyerekek már megszokták, hogy megbélyegzik őket mondván, rossz magaviseletű, gyenge tanulmányi eredményű diákok, akik épp ezért nem is vihetik semmire. Nagy szükségük van olyan lehetőségekre, melyek révén megtapasztalhatják a saját erőfeszítéseik által elért siker élményét, a sakk pedig pont erre kínál esélyt. Tapasztalataink azt mutatják, hogy abban a pillanatban, amint elkezdenek sakkpartikat nyerni, a gyerekek sokkal motiváltabbak és érdeklődőbbek lesznek lesznek, nem csak az általunk szervezett tevékenységekkel, de az iskolával szemben is. Szeretnénk, ha egyre több és több gyereknek lenne lehetősége ilyen önfejlesztésekre” – nyilatkozta Cristina Bala, a Stea Egyesület vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: